11 Φεβ 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΙΒΕΡΙΟΥ



"Ο  κεντρικός Ναός «Τίμιος Πρόδρομος» Κυβερίου εκτίσθη υπό των πρώτων κατοίκων αυτού  και των ιδιοκτητών των κτημάτων Κυβερίου  το 1831 , αγιασθέντα διά ιστορικού αντιμηνσίου* όπερ διασώζεται μέχρι σήμερον εις ο αναγράφεται: «χαλκοπραθέν εν Πίση δαπάναις του Πανιερωτάτου και λογιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ζαχαρίου και καθιερωθέν παρ’ αυτού εν έτει 1819 Ιουλίου 25.


Αντιμήνσιο
(Η λέξη Αντιμήνσιο προέρχεται από την ελληνική λέξη αντί και τη λατινική λέξη Μένσα, που σημαίνει Τράπεζα. Όταν για λόγους ποιμαντικούς χρειαζόταν να γίνει Θεία Λειτουργία σε χώρους εκτός των καθαγιασμένων ναών, επινοήθηκε φορητή Αγία Τράπεζα, το Αντιμήνσιο. Στο κέντρο του Αντιμηνσίου ζωγραφίζεται η ταφή του Κυρίου, γιατί η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον Τάφο του Κυρίου. Στις γωνίες του πρέπει να έχει ραμμένα ιερά λείψανα αγίων Μαρτύρων, γιατί αντικαθιστά την εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα που στο εσωτερικό της έχει πάντοτε ενσωματωμένα ιερά λείψανα Μαρτύρων.)


   Ανεκαινίσθη το έτος 1858 και την Αγίαν Τράπεζαν κατεσκεύασεν δαπάναις του ο Γιαννάκης Χατζηπέτρου ή Χατζηπέτρος, Γερουσιαστής εξ Ασπροποτάμου της Ηπείρου το έτος 1860.




Αγία Τράπεζα Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου
(Αφιέρωμα εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου εις χωρίον Κιβέρι παρά του Γιαννάκη Χατζηπέτρου Γερουσιαστού Έκτης Επαρχίας Ασπροποτάμου της Ηπείρου.
Εν Αθήναις τη 1 Ιανουαρίου 1860)

    Το έτος 1911 ανεκαινίσθη ως έχει σήμερον επί Εφημερίου Χρήστου Κόλλια." 

Εφημέριος Κιβερίου 1907-1912  π. Χρήστος Κόλλιας 
(εξ Αραχναίου Ναυπλίας)



 Μετά από μία έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Στείρη το 1832 έχουμε το επάνω Κιβέρι με εκκλησία την Αγία Κυριακή και το κάτω Κιβέρι με εκκλησία τον Τίμιο Πρόδρομο.
Ερείπια του Ναού της Αγίας Κυριακής υπάρχουν σήμερα στον οικισμό Σπηλιωτάκι. Ακολουθούν φωτογραφίες από τον ερειπωμένο Ναό.






(φωτογραφίες Χρήστος Φ. Σελλής)

Όλα τα στοιχεία είναι από το αρχείο του Ιερού Ναού όπως έχουν καταγραφεί από τον μακαριστό Εφημέριο π. Αθανάσιο Μπούζιο (1935-1985 Εφημέριος Κιβερίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μονοήμερη εκδρομή Ενορίας Κιβερίου στην Άρτα

  Η Ενορία μας διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Άρτα την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Η πρώτη επίσκεψή μας θα είναι στο Επισκοπείο, στην έδρα της...